Afdrukken

MatriXmethode

Al jaren komen wij ze tegen. De behandelingen waar die transfer maar niet plaatsvindt. Het lijkt of er ergens een blokkade is, waardoor het geleerde buiten de praktijk maar niet toegepast kan worden. Ook zien we regelmatig dat de informatie niet onthouden of goed opgeslagen kan worden. In onze zoektocht naar een oplossing voor deze problemen zijn wij terecht gekomen bij de opleiding tot MatriXcoach. In maart 2012 hebben wij, als eerste logopedisten, deze opleiding succesvol afgerond.

Iedereen ontwikkeld een geheel eigen en unieke manier om dingen te leren en te onthouden. En iedereen heeft een eigen manier om met dingen om te gaan. Tijdens de logopedische behandeling wordt het aanleren van nieuwe informatie en vaardigheden soms bemoeilijkt door de strategie die de cliënt heeft ontwikkeld bij het leren en het omgaan met emoties. Want we leren kinderen wel dát ze moeten leren en wát ze moeten leren, maar niet hóe ze moeten leren. Wanneer de zelf bedachte leerstrategie niet handig is ontstaan er problemen. Deze kinderen lopen op een gegeven moment vast, dit kan zich uiten in leerproblemen, sociale problemen, of mentale problemen.

Wanneer de zelf bedachte leerstrategie niet werkt of niet handig is, is het van belang dat de cliënt een nieuwe strategie vindt die wel werkt.  De cliënt zelf staat centraal, want bij hem/haar zit immers de oplossing.

Alleen als de cliënt een  handige leerstrategie heeft (ontwikkelt) en emoties niet in de weg staan kan hij/zij ook echt informatie opnemen, verwerken, opslaan en gebruiken. Met MatriXcoaching krijg je inzicht in de manier waarop de cliënt leert  en met emoties omgaat. Hierdoor creëer je o.a. een ingang om de logopedische doelen te bereiken.  

Wat is MatriXcoaching?

Samen met de cliënt bekijken we wat zijn manier van leren is en hoe het nou eigenlijk werkt in zijn hoofd. Is het hoofd opgeruimd of is het rommelig? Staat alles door elkaar of zit het hoofd (te) vol? Als de manier van leren niet zo handig blijkt te zijn dan kan dat verandert worden. De cliënt bedenkt zelf hoe het voor hem wel handig zou werken. Het hoofd wordt denkbeeldig opgeruimd en vervolgens opnieuw ingedeeld, waardoor informatie weer snel en handig teruggevonden kan worden en er meer rust ontstaat.

Is uw interesse gewekt? Voor meer informatie over de MatriXmethode kunt u op onderstaande link klikken:

http://www.zizocoaching.nl/